Zwanger? Pas op met rauwmelkse kaas!

Pas op met rauwmelkse kaas als je zwanger bent! In rauwmelkse kaas kan de listeriabacterie voorkomen. Daar kan je ziek van worden. Maar erger nog, het kan tot een miskraam leiden.

Beter geen rauwmelkse kaas als je zwanger bent!

De listeriabacterie kan tot een natuurlijke abortus van je zwangerschap leiden. De kans daarop is niet zo heel groot. Maar het wordt aangeraden om in ieder geval rauwmelkse kaas niet te eten tijdens de zwangerschap. De listeriabacterie komt namelijk voor in rauwe melk en rauwe melkproducten.

Eet je toch een keer rauwmelkse kaas, dan wil dat niet zeggen dat je ziek wordt of een miskraam krijgt. Per jaar krijgen maar zo’n 60 mensen echt erge last van Listeriose, de ziekte die door de Listeriabacterie wordt veroorzaakt. Een veel grotere en onbekende groep krijgt griepachtige verschijnselen. Meestal denkt men dan ook griep te hebben en na een paar dagen is het weer over.

De kans op een Listeria besmetting is dus niet groot. Maar omdat het tijdens de zwangerschap wel tot een miskraam of vroeggeboorte kan leiden, wordt het eten van rauwmelkse kaas sterk afgeraden.

Wat is rauwmelkse kaas?

Rauwmelkse kaas is kaas die gemaakt wordt van rauwe melk. De meeste melk wordt eerst gepasteuriseerd. Dat betekent dat de melk verhit wordt tot circa 80 graden. Bij die temperatuur aan alle schadelijke bacteriën dood. De listeriabacterie wordt gedood bij temperaturen boven de 70 graden Celsius.

In Nederland wordt nauwelijks kaas van rauwe melk gemaakt. In Frankrijk daarentegen wel. Dat zijn vooral de zachte kaassoorten als brie, camembert en gorgonzola. En ook de meeste schimmelkazen. Met schimmelkazen moet je nog meer oppassen als je zwanger bent. Want ook deze schimmels kunnen soms schadelijk zijn voor de ongeboren baby.

Wanneer er op de verpakking van een kaas “au lait cru” vermeld staat, weet je zeker dat je te maken hebt met een rauwmelkse kaas. Het staat echter niet op alle kazen even duidelijk vermeld. Zachte kazen en buitenlandse kazen kun je dan ook beter tijdens de zwangerschap vermijden.

Welke kaas mag je wel als je zwanger bent?

Wanneer je zwanger bent en geen lactose-intolerantie of -allergie hebt, kun je in principe alle Nederlandse kazen wel eten. Dus de bekende gele kazen. Let wel op bij Boerenkazen, die worden soms namelijk wel van rauwe melk gemaakt. Overigens is de kans op en besmetting daar niet zo groot, aangezien deze kazen zo droog zijn dat de Listeriabacterie zich daar niet goed in ontwikkeld.

Check bij alle andere kazen altijd of ze gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk. Dan weet je zeker dat het goed is voor wat betreft de Listeriabacterie. Die zal dan gedood zijn.

Op het etiket staat vaak vermeld “gepasteuriseerd” of in het Frans “au lait pasturisé”. Staat dit er niet op. Laat de kaas dan liggen.

Kazen die vaak ook van gepasteuriseerde melk worden gemaakt zijn geitenkaas, feta, roomkaas en ook verschillende zachte Franse kazen. Zo kent de Camembert bijvoorbeeld ook een variant die gemaakt is van gepasteuriseerde melk.

Oeps! Rauwmelkse kaas gegeten tijdens je zwangerschap?

Heb je toch rauwmelkse kaas gegeten nu je zwanger bent? Raak niet in paniek. Zoals vermeldt is de kans op een besmetting beperkt. Schrijf het echter wel even op. En mocht je griepachtige verschijnselen krijgen, meld je dan bij je huisarts en vermeld ook duidelijk dat je rauwmelkse kaas hebt gegeten en vraag of dit de oorzaak kan zijn.

About Author